Tetovējumi un to nozīme

Tetovējumi raksturojuši cilvēkus un kultūras gadsimtiem ilgi, kļūstot par veidu, kā kultivizēt dažādas vērtības un simbolus. Visbiežāk, izvēloties tetovējumu, cenšamies to veidot ar nozīmi, piemēram, ja mīlam mūziku, par tetovējumu izvēlamies nošu atslēgu, lai tetovējums atspoguļotu mūsu personību.

Tetovējumi uz noteiktu laiku

Ja neesat drošs, ka vēlaties tetovējumu vai arī vēlaties izmēģināt, kā ar to jūtaties, lielisks risinājums ir dažādi īslaicīgie tetovējumu veidi, kuri uz ādas saglabājas tikai dažus mēnešus. Piemēram, par iecienītu ādas apgleznošanas veidu kļuvuši hennas tetovējumi. Savukārt jauniešu vidū iecienīti ir “Glitter” tetovējumi jeb tetovējumi ar spīdumiem.

Tetovējumu simboli un to nozīme

Visbiežāk tetovējumos tiek izmantoti mītiski simboli, seni raksti vai tēli no populāriem nostāstiem, kas piešķir tetovējumiem īpašu nozīmi. Taču, izvēloties simbolus, jāizprot to nozīme un izcelsme. Visdrošāk ir izvēlēties neitrālus tetovējumus, piemēram, ar tauriņiem, kas lieliski izskatīsies gan uz muguras, gan pleca.

Mītiski simboli un tēli

Visbiežāk cilvēku ķermeņus rotā tādi mītiski tēli, kā pūķi, eņģeli, putni un dievietes, kā arī īpaši populārs ir ir tetovējums ar zodiaka zīmēm, piemēram, ar skorpionu. Pēdējo gadu laikā aktuāli kļuvuši arī zīmējumi ar latviešu senajām spēka zīmēm un patriotiska rakstura tetovējumi, piemēram, Lielvārdes josta, kas rotā pat vietējo slavenību augumus.

Slavenības bieži vien spēlē būtisku lomu tetovējumu pasaulē, jo, ja kādu simbolu redzam uz populāru cilvēku ādas, tad tas kļūst par pieprasītu tetovējumu daudzviet. Taču, pirms izvēlamies tetovējumu, svarīgi saprast zīmējuma nozīmi, it sevišķi, ja grasāmies uztetovēt hieroglifus vai no slavenībām noskatītus, nezināmus simbolus.

Tetovējums kā mīlestības simbols

Tetovējumu bieži izmanto arī, kā mīlestības apliecinājumu, piemēram, pāriem raksturīgi divdaļīgi tetovējumi uz rokas vai kājām, kur katram tiek uztetovēta tikai puse no kopējā zīmējuma. Šādi romantiski tetovējumi bieži tiek veidoti ar ziediem, simboliem, abu iniciāļiem vai nozīmīgiem dzīves datumiem.

Drošība un kvalitāte

Izlemjot par labu tetovējumam, svarīgi izvēlēties ne tikai atbilstošus simbolus un zīmējumus, bet arī izvēlēties drošu un pārbaudītu tetovēšanas salonu, kas ievēro visas sanitārās normas un ir pierādījuši savu tetovēšanas prasmi.

Vai tetovēšana ir kaitīga

Lai gan daudziem šķiet, ka tetovēšana ir kaitīga, tetovējumi un veselība iet roku rokā, ja vien tas tiek uzticēts labam meistaram, kas izmanto labas kvalitātes tinti un adatas. Tinte ir ļoti būtisks faktors, lai nerastos alerģijas un iekaisumi, it sevišķi, ja plānots liela izmēra un krāsains tetovējums, piemēram, ar putniem. Tāpat būtiska ir arī salona un meistara reputācija. Šobrīd tetovēšanas saloni ir katrā pilsētā un rajonā, taču jāpievērš uzmanība, vai meistariem ir izieti atbilstošie tetovēšanas kursi.

Tetovējumu plusi un mīnusi

Izlemjot par labu tetovējumam, varat neuztraukties, jo, ja arī kādu dienu pārdomāsiet un nevēliesieties to saglabāt, vienmēr ir iespējama tetovējumu noņemšana vai pārzīmēšana. Pirmos tetovējumus ieteicams veikt uz kājas, kur tetovēšana ir mazāk sāpīga, taču, ja tetovējums plānots uz rētām, tad jārēķinās, ka tetovējuma iegūšana sāpēs krietni vairāk.

Tomēr, lai arī kur izvēlēsieties uztetovēt savu pirmo tetovējumu, uz pleca, uz vēdera, vai neuzkrītošu tetovējumu uz potītes, veidojiet to pēc savas gaumes un sajūtām. Noteikti nevadieties pēc tā, kas ir populārs vai citiem, jo tetovējumi ir domāti Jūsu labsajūtai un tie kļūs par daļu no Jums un Jūsu identitātes.