Pelmeņi ir iecienīts ēdiens daudzās pasaules kultūrās. Šos mazos kukulīšus var baudīt ar dažādiem pildījumiem, sākot no pikantas gaļas līdz saldiem augļiem, un tos var vārīt, tvaicēt, vai cept. Katrā kultūrā pelmeņi tiek gatavoti atšķirīgi, izmantojot dažādas sastāvdaļas un pagatavošanas metodes, lai radītu atšķirīgu garšu un tekstūru. 

Šajā rakstā aplūkosim dažus no populārākajiem pelmeņu veidiem visā pasaulē, sākot ar ķīniešu jiaozi un beidzot ar itāļu ravioli. Kā arī atklāsim, ar ko katrs no tiem ir īpašs. Tāpēc esiet gatavi doties gardā ceļojumā pa pelmeņu pasauli.

Ja vēlies jau tagad, baudīt kādus gardus pelmeņus, ieskaties ABRANDS.LV interneta veikalā, vai arī dodies uz kādu no ABRANDS Cash&Carry veikalu. Pie ABRANDS.LV pelmeņi atrodami par īpaši izdevīgām cenām.

Pelmeņi un to dažādie veidi

Pelmeņi jau gadsimtiem ilgi ir ķīniešu ēdienu kultūra, taču diez vai ir vienprātība par to, kas tie īsti ir. Cilvēki no dažādiem laikiem un dažādiem reģioniem uz šī ārkārtīgi mainīgā ēdiena ir atstājuši savus nospiedumus. Katram pelmeņu viedam ir īpašs pildījums, iesaiņojums un gatavošanas metode. 

Pelmeņu dzimtas koks ir ļoti plašs. Leģenda vēsta, ka pelmeņus no Āzijas uz Eiropu ievedis Marko Polo vai Mongoļu impērija. Neatkarīgi no tā, vai tā ir vai nav taisnība, katrs pelmeņu veids ir unikāla delikatese, kas nes vietējās kulinārijas kultūras iezīmes. Lai vairāk uzzinātu par dažādajiem pelmeņu veidiem, dosimies gardā ceļojumā!

Japāna – Gyoza pelmeņi

Gyoza pelmeņi

Japāņu gyoza ir tuvu radniecīga ķīniešu pelmeņiem, taču tā ir mazāka izmēra un iegarenākas formas. Abu šķirņu atšķirība ir acīmredzamāka, ņemot vērā to, kādu vietu tās ieņem attiecīgajās sabiedrībās. Japāņi gyozu uzskata par piedevu, savukārt bagātīgi pildītie ķīniešu pelmeņi kopā ar zupu varētu būt pilnvērtīgs ēdiens.

Koreja – Mandu pelmeņi

Mandu pelmeņi

Mandu pelmeņi ir ķīniešu tvaicētas mini bulciņas, taču patiesībā tas ir līdzīgāks Ķīnas klimpām. Tās apvalkā ir tādas korejiešu sastāvdaļas kā tofu, pupiņu dīgsti un kimči, bet dārgākos variantos tajos pievieno liellopu gaļu. Korejiešu pelmeņi dažkārt ir cilindra formā, kuru divi stūri ir salocīti kopā. Tos var pagatavot tvaicētus vai vārīt buljonā.

Nepāla – Momo pelmeņi

Momo pelmeņi

Šo Himalaju iecienīto ēdienu Nepālā, visticamāk, ieved no Tibetas. Tipiski momo pildījumā ir dārzeņi un liellopu gaļa. Dažkārt tiek izmantots siers, kartupeļi vai citas vietējās sastāvdaļas. Momo ir īpašs ar mērci, ar kuru tos pasniedz. Mērcēs ar kariju un čilli jūtama Dienvidāzijas un Tibetas ietekme.

Itālija – pildītie makaroni

 pildītie makaroni

No ravioli, tortellini līdz neierastākajiem agnolotti – itāļu pildītie makaroni ir visdažādāko formu un veidu. Populārākajiem ravioli un tortellini veidiem ir jaukts maltas gaļas un siera pildījums. Šo ēdienu noformējumā, daudzi šefpavāri izrāda savu radošumu. Tie bieži vien ir veidoti kā mini kvadrātveida vai apaļi spilventiņi.

Polija – Pierogi pelmeņi

 Pierogi pelmeņi

Šis pelmeņu ‘’brālēns’’ Polijā ir plaši pazīstams. Katru gadu augustā’, Krakova izgaismojas, jo pierogi festivāls pārvērš pilsētu karnevālā. Pierogi ir plaši izplatīti, un tie ir ļoti daudzveidīgi. Tos var cept vai vārīt, pildīt ar gaļu, kartupeļiem, skābiem kāpostiem un citām pikantām un saldām sastāvdaļām.

Uzbekistāna – Manti pelmeņi

Manti pelmeņi

Uzbekistānā manti tiek pasniegti ar izsmalcinātiem rakstiem. Mantie pieder pie pelmeņu saimes un parasti tiek ēsti, tos turot rokās. Tipisks pildījums ir dumba (vietējo aitu astes), sīpoli, kartupeļi un citi dārzeņi, bet pildījums var mainīties atkarībā no sezonas.

Izraēla – Kreplach pelmeņi

Kreplach pelmeņi

Kreplach ir ebreju svētku ēdiens, ko pasniedz īpašās dienās. Šos pelmeņus vāra un pasniedz vistas buljonā. Tās trīsstūrainais izskats atšķiras no lielākās daļas pelmeņu veidiem visā pasaulē.

Kopumā pelmeņi ir daudzpusīgs un garšīgs ēdiens, kas ir sastopams daudzās pasaules virtuvēs. Katrā kultūrā šis ēdiens tiek pagatavots savādāk, taču visiem ir kopīgas tās pašas sātīgās īpašības, kas padara pelmeņus par iecienītu ēdienu visā pasaulē.

Ieskaties arī citos, mūsu bloga interesantajos un noderīgajos rakstos, piemēram, kokteiļu šeikeris – praktisks un elegants bārmeņa rīks.